"Am ieşit din mine ca să păşesc mai departe..."*MiRcEa ELiAdE(1907-1986)

sâmbătă, iulie 16, 2016

Quo vadimus?

O simplă căutare pe Google scoate la iveală o mulţime de definiţii, de gânduri, de păreri legate de teroare. De ce tocmai o astfel de căutare, într-o dimineaţă ploioasă de sâmbătă, care te-ndeamnă la leneveală pe toate planurile? Şi, mai ales, într-o lume atât de mică, frâmântată doar de trebuinţele primare?
Pentru că nu m-am trezit cu o stare de spirit prea roză, dat fiind c-am adormit cu gândul la ultimele evenimente, a căror desfăşurare s-a precipitat efectiv.
N-a fost de-ajuns ce s-a-ntâmplat în Franţa... O ţară mult mai apropiată de noi a trecut (cel puţin aşa se pare, că totul s-a terminat) printr-o situaţie ciudată, pe care n-o pot compara în dramatism, ci doar îi pot găsi aceeaşi sămânţă, ca să spun aşa.
Nu sunt analist "geopolitic" (aici Cozmin Guşă are dreptate: totul trebuie privit în mod extins). Dar pot gândi: fiecare sultan se confrunta periodic cu o revoltă a ienicerilor, nu-i aşa? Iar unii le-au şi dat lovitura de graţie (cam acum 190 de ani, în iunie 1826, sultanul Mahmoud al II-lea şi-a chemat trupele loiale şi membrii divanului la palat pentru a-l sprijini şi, de asemenea, a trimis agenţi în oraş rugând populaţia să i se alăture. Cum cei mai mulţi îi urau pe ieniceri pentru privilegiile de care se bucurau şi abuzurile la care apelau, au trecut de partea sultanului. Pedeapsa pentru cei cca 200 de ieniceri răsculaţi a fost cumplită. Simple coincidenţe... ). Tradiţia lor în domeniu e, deci, mult mai amplă decât cea a ultimului secol... Sub toate aspectele ei.
Voi scrie acum cel mai raţional gând pe care l-am găsit în urma căutărilor mele matinale, plus un... hai să-i zic "bonus":
"Revolta şi teroarea plătesc un preţ. ORDINEA ŞI LEGEA AU UN COST." Carl SANDBURG
 Bonus:
"Ţinta terorismului nu îşi are sursa doar în actul violent în sine. El produce teroare. Îşi propune să irite, să dividă, să dea naştere unor consecinţe folosite apoi pentru a justifica pe mai departe teroarea." Tony BLAIR 
----------------------------
Cogitemus... 
----------------------------
Cu siguranţă sunt singura căreia gândul i-a zburat nu la cele 4 lovituri militare reuşite din secolul XX, ci la eşecul şi urmările unei lovituri tot militare, dar dintr-alt veac. Dar mereu îmi notez primul gând.

P.S. ...