"Am ieşit din mine ca să păşesc mai departe..."*MiRcEa ELiAdE(1907-1986)

luni, decembrie 30, 2019

30 decembrie 1947- o zi tristă pentru România

"Am fost întrebat de mai multe ori care a fost sentimentul meu la plecarea din România. N-am găsit altfel de a spune adevărul despre starea mea de atunci decât că am plecat cu moartea în suflet."

 M.S. Regele Mihai I al României
Stalin și Groza despre abdicarea regelui Mihai. Din nota de convorbire a lui IV Stalin cu delegația guvernamentală română de pe 3 februarie 1948, ora 20,00.

”I.V. Stalin întreabă dacă regele a plecat definitiv sau se mai întoarce.
P. Groza răspunde că regele poate încă să se întoarcă în țară, însă doar ca cetățean de rând.
I.V. Stalin întreabă ce a făcut regele cu domeniile sale, pădurile din România, dacă le-a vândut.
P. Groza răspunde că partea principală a domeniilor regale au fost totdeauna proprietate a statului și că numai venitul de pe urma acestora aparținea regelui.
(...)
I.V. Stalin întreabă dacă este adevărat că guvernul român a cumpărat de la rege domeniile acestuia cu 3 milioane de dolari sau acestea sunt doar zvonuri.
P. Groza răspunde că guvernul român a cumpărat de la rege 360 de tone de vin cu un milion de franci elvețieni, în condițiile în care regelui i-a fost dată doar jumătate din această sumă, iar a doua jumătate din această sumă o poate primi cu condiția că se va purta bine. Guvernul i-a dat regelui exact cât trebuia, pentru a nu se spune că guvernul l-a umilit, dar nu prea mult, pentru ca acesta să se simtă independent.
I.V. Stalin face observația că românii au un rege foarte original. Să dea Domnul tuturor un asemenea rege!
P. Groza adaugă că așa cum i-a spus în ajun lui Molotov, guvernul român a trebuit să țină seama de faptul că regele a fost decorat de guvernul sovietic cu ordinul Pobeda.
I.V. Stalin spune că toate acestea au fost făcute bine și întreabă dacă regele a luat cu sine ordinul.
P.Groza răspunde că regele a luat cu sine ordinul (...).”

Documentul este tradus și reprodus în volumul Gh. Gheorghiu Dej la Stalin, apărut la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, în 2012.