"Am ieşit din mine ca să păşesc mai departe..."*MiRcEa ELiAdE(1907-1986)

marți, iunie 15, 2021

15 iunie 1889 - EMINESCU

Liviu Pleșoianu:

"Dacă pe Eminescu, omul, l-a omorât zice-se piatra nebunului, pe Eminescu, poetul, l-a omorât manualul elevului!

Poezia, literatura în general au fost şi sunt efectiv DISTRUSE, sistematic, în şcoli. În loc să fie aşezat elevul în fața fiinţei vii a poetului, în fața rodului viu al fiinţei sale vii, în loc să i se ofere poezia ca un organism viu, cu care să interacţioneze, de care să se bucure la un nivel superior, elevului i se pun în faţă doar cadavre stilistice. În şcoli, cu toate excepţiile minunate care nu fac însă decât să confirme regula, nu mai avem de a face cu maternităţi de sensuri, cu o obstetrică a rosturilor, unde în elev, cu ajutorul poeziei, se nasc perspective noi, ci cu un soi de morgă stilistică, un soi de medicină legală a cuvântului. Corola de minuni a lumii, despre care atât de frumos şi profund vorbea poetul și filosoful Lucian Blaga, e DISTRUSĂ. În şcoli, având în vedere programa şi cerinţele de la diversele teste şi examene, avem de a face cu autopsii ale unor corpuri stilistice moarte, avem de a face cu disecţii ale unor cadavre lingvistice şi stilistice. Poezia nu mai e așezată în fața omului-elev ca organism viu, ci elevul e dezumanizat fiind vârât împotriva voinţei şi profunzimilor lui într-o morgă a cuvintelor, într-o încăpere cu aer fetid unde e forţat să realizeze autopsii pe cadavre stilistice!

Iar efectul este unul dezastruos! În loc să fie ajutat, în şcoală, să iubească arta, să-şi afle şi să-şi dezvolte organul pentru artă, elevul este determinat să ajungă să urască poezia, literatura, arta în genere. Astfel, latura sa artistică fiind distrusă, el nu mai este capabil să se dezvolte ca om întreg şi să cunoască adevărata lume a omului.

...Fragment din cartea "Adevărata mare RESETARE", pe care, la prețul unui pachet de țigări, o găsește cine dorește aici: https://gumroad.com/l/adevaratamareresetare

Fie să FIM!