"Am ieşit din mine ca să păşesc mai departe..."*MiRcEa ELiAdE(1907-1986)

marți, decembrie 29, 2015

Un gând către Regina cu părul de foc, BOUDICA...M-am întrebat, după ce am văzut filmul, dacă Boudica a fost doar o regină barbară care, prin masacre fără discernământ – conform descrierilor învingătorilor- , s-a opus marii puteri civilizatoare, sau a fost doar o iubitoare a pământului şi a neamului său…  Poate că revolta Boudicăi nu a lasat în urmă consecinţe politice importante, dar amprenta ei asupra mentalului colectiv este semnificativă: în definitiv, nu Suetonius este cel care are astăzi statuie la piciorul podului Westminster... Şi iată cum întrebarea mea lăuntrică şi-a aflat răspunsul. 
Oftez... Noi, probabil singurii din Europa, ne ţinem învingătorii la loc de cinste...  
P.S.
Numele provine din cuvântul celtic  bouda = victorie. Mai este cunoscută şi sub numele : Boadicea, Voadicea, Boodicia, Bunduica, Buddug  sau chiar Bunduca. Tacitus a numit-o "Boudicca" şi aceasta, de fapt, este singura redare contemporană a numelui, care a ajuns până la noi. Conform dovezilor filologice, se pare că ortografia corectă era "Boudica", ceea ce-i apropie numele de un număr de cuvinte celte care denumesc “Victoria”. 
P.P.S. 

Se cuvine să reamintesc faptul că în toate societăţile aşa-zise barbare (civilizaţia era considerată a fi apanajul strict al grecilor, şi mai apoi al romanilor), femeile se bucurau de drepturi egale cu bărbaţii lor. Un fapt demn de laudă, cu atât mai mult, cu cât femeile europene au trebuit, mai apoi, s-aştepte zorii secolului XX pentru a-şi recâştiga nişte drepturi de care înaintaşele lor barbare se bucuraseră din plin…