"Am ieşit din mine ca să păşesc mai departe..."*MiRcEa ELiAdE(1907-1986)

luni, aprilie 24, 2017

Bona diagnosis

Mi s-a părut cea mai interesantă analiză din spaţiul virtual:
"Din păcate, François Fillon nu a intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale din Franța. Sînt sigur că justiția va stabili inocența sa din punct de vedere legal, dar va fi prea tîrziu.
Păcat mai cu seamă de un program realist, curajos, serios, care ar fi oferit Franței posibilitatea să iasă din marasm. Populismele au triumfat: Le Pen, Macron, Mélenchon fac împreună peste 60% din voturi, fără a mai vorbi de aberanți precum Poutou, Arthaud și, în ultimă instanță, Hamon.
Non, la France ne peut pas supporter la vérité: în 2006 Fillon publicase o carte cu titlul "La France peut supporter la vérité". Dar nu e așa: oamenii au nevoie de iluzii, emoții și mituri.
În turul doi va triumfa, fără îndoială, salvatorul providențial: Macron. Se va vedea apoi că mitul e cam lipsit de substanță. Și va fi o victorie à la Pirus: toată clasa politică reunită, întregul establishment de la PCF la Republicani va face sub 60%. Asta înseamnă că la alegerile parlamentare din iunie Frontul Național va face un scor istoric. Pauvre France..."


  • N-am făcut un secret din faptul că-l admir foarte mult pe Toader Paleologu. Are o cultură impresionantă, o bună expertiză şi un umor fin. Un om elegant în gândire, în exprimare şi-n acţiune.
  • Fluctuat nec mergitur? Rămâne de văzut după alegerile parlamentare.
  • * Emmanuel Macron (En Marche!, centru) ........ .....................23,75%
    * Marine Le Pen (Frontul Național, extrema dreaptă).............. 21,53%
    * François Fillon (Republicani, centru-dreapta) ...................... 19,91%
    * Jean-Luc Mélenchon (Partidul Stângii, pro-comunist) ......... 19,64%
    * Benoît Hamon (Socialiști, stânga) .......................................... 6,35%
    * Nicolas Dupont-Aignan (Debout La France, gaullist) ............ .4,75%