"Am ieşit din mine ca să păşesc mai departe..."*MiRcEa ELiAdE(1907-1986)

joi, iulie 14, 2016

20 iulie 356 B.Ch. - "Pământul e în palma mea. Tu, Zeus, stăpâneşti Olimpul!" Alexandros III Philippou Makedonon

Legenda spune că Alexandru s-a născut în noaptea în care nebunul Herostrat incendiase templul zeiței Artemis din Ephes, una din cele șapte minuni ale lumii antice...
Nici chiar descrierile lui Plutarh nu pot cuprinde întreaga  personalitate a celui căruia i-a fost sortit, deasupra tuturor poveştilor fantastice legate de originea sa divină (mai târziu, domnitorii aveau să devină "unşii lui Dumnezeu", deci nimic nou sub soare), să "spargă tiparele vremilor sale" şi să dea popoarelor cucerite un statut egal cu cel al cuceritorilor. El n-a dorit ”supunerea și umilirea barbarului”, ci ”contopirea acestuia cu grecul, într-un ansamblu armonios în care fiecare și-ar avea partea lui.” Pentru el, toți oamenii erau la fel. Ce gândire măreaţă! Cu siguranţă că lumea grecilor, obişnuită să împartă oamenii în heleni şi barbari, nu a fost prea încântată de optica lui, dar dorinţa de expansiune a fost uriaşă şi el era garanţia împlinirii visului unei ţări mici, dar cu ambiţii mari.
Locul al III-lea în topul vizualizărilor, cu 1100 de vizualizări.


Nu se ştie cât e de adevărată povestea cu cinicul Diogene, liberul vieţuitor într-un butoi, cum nu se ştie nici dacă şi-a dorit, cu-adevărat, să fie îngropat cu mâinile scoase din coşciug, spre a dovedi tuturor că el, stăpânul lumii şi-al tuturor bogăţiilor ei, pleacă cu mâinile goale... Ce  e cert, însă, e faptul că a influenţat vieţile multora dintre urmaşii săi. Aşa cum el se visa-n copilărie un Hercule sau un Achile, oare câţi dintre liderii Antichităţii s-or fi visând Alexandru?
Acum mă gândesc şi la acel "33"... Dar e doar o coincidenţă, nu? 
Nu mai ţin minte exact ce anume m-a determinat să-l citesc pe Plutarh, pentru a afla mai multe despre viaţa lui Alexandru. Poate o hartă astrală, peste care am dat întâmplător... Poate un material în PPoint, pe care l-am conceput, în urma unui pariu, despre civilizaţia greacă, factor determinant în cultura popoarelor europene... Va rămâne doar eterna mea fascinaţie.