"Am ieşit din mine ca să păşesc mai departe..."*MiRcEa ELiAdE(1907-1986)

sâmbătă, aprilie 30, 2016

"Eu sunt un strop de suflet" aşteptându-l pe Florar...

Această fotografie a venit ca un răspuns la un gând de-al meu...Pentru mine, luna mai înseamnă şi Lucian Blaga, unul din pilonii Panteonului Culturii Române ... Azi, primul gând legat de el a fost un vers...un vers cel puţin la fel de-ncărcat de semnificaţii ca şi celebrul "eu nu strivesc corola de minuni a lumii". Iată-l:"DAŢI-MI UN TRUP, VOI MUNŢILOR..." şi munţii i-au dat. Căci făr-un trup, simţirea lui nu putea deveni vers...
"Cele mai minunate cuvinte, ce-au fost rostite cândva pe pământ, sunt: Împărăţia lui Dumnezeu nu vine ca înfăţişare externă. Nici nu poţi zice că este aici sau dincolo, - căci iată împărăţia lui Dumnezeu este în voi înşivă. Orice reformă radicală religioasă trebuie să purceadă din cuvintele acestea. Să nu pornească oare şi la noi-tot de-aici?" ("Pietre pentru templul meu")
---------------------
Ştefan Augustin Doinaş se-ntreba dacă Marea Cultură Română se va dovedi neputincioasă în faţa sub-culturii, temându-se, oarecum, ca destinul  acesteia să nu fie legat de cel al democraţiei române. Cu tristeţe spun că eu însămi am această temere, dar şi speranţa că va putea rezista, şi nu neapărat la limita supravieţuirii, în faţa tuturor acestor politici post-decembriste distructive.